Muči vas kašalj? Isprobajte neke od ovih narodnih lijekova!

0
452

Ispiranje grla slanom vodom je stari narodni lijek za kašalj, ujedno i najjednostavniji. Promiješajte pola kašičice soli u 250 ml tople vode, ispirajte grlo što duže možete, a zatim ispljunite rastvor.

Med je takođe lijek za kašalj ali i mnoge druge probleme. Predlažemo vam da napravite napitak od mlijeka i meda, koji će vam pomoći da se riješite kašlja. Prokuhajte šoljicu (oko 250 ml) mlijeka. Malo ohladite. Dodajte kašiku maslaca i kašiku meda. Promiješajte i dodajte u šoljicu dobro umućeno žumance i 1/4 kašičice sode bikarbone. Ovo je poznati narodni lijek, ne samo za kašalj nego i za bronhitis i laringitis. Lijek se uzima prije spavanja, najmanje pet dana.

Možete isprobati i kombinaciju med i crna rotkvica. Izdubite unutarnji dio rotkvice. U izdubljeni dio uspite med (vodite računa da će rotkvica pustiti sok i zato nemojte ispuniti udubinu do samog vrha). Stavite rotkvicu u dovoljno široku šoljicu da posluži kao stalak. Ostavite da odstoji preko noći na sobnoj temperaturi. Dobiveni sirup ujutro izlijte u posudicu s poklopcem. Obzirom da je  med obogaćen sokovima iz rotkvice nema nuspojava, možete ga piti po želji – svakih sat vremena, nakon napada kašljanja i svakako prije spavanja kako biste umirili grlo. Ovaj je sirup pogodan i za djecu najmlađeg uzrasta.

Crna rotkva i med, prirodni sirup za kašalj

Ako ne možete da se riješite kašlja ni nakon nekoliko sedmica ili se čuje “zviždanje” prilikom disanja, imate temperaturu, kratak dah ili uporni bol ili pritisak u grudima, OBAVEZNO se obratite ljekaru. Ovo su znaci da je u pitanju možda nešto ozbiljnije, kao što su hronični sinusitis, astma, bronhitis, upala pluća ili čak problemi sa srcem.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime