OD POKVARENOG ZUBA DO SRČANOG UDARA: Uticaj zuba na zdravlje cijelog organizma.

0
577

Lijep osmijeh i zdravi zubi nisu samo pitanje estetike. Loša oralna higijena i pokvareni zubi stvoriće vam više problema nego što možete i zamisliti.

Svako od nas ‘udomljava’ 6 miliona bakterija samo u usnoj šupljini, piše Healthline. Bakterijski mikrobiom oralne šupljine sačinjava preko 700 vrsta bakterija – neke od njih korisne, dok druge stvaraju samo probleme.

Ukoliko se ne održava pravilna oralna higijena, može doći do infekcije zuba koja, ukoliko je ignorišemo može ugroziti zdravlje cijelog organizma i izazvati ozbiljne probleme poput osteomijelitisa ili infekcija kosti, trombozu sinusa, infekciju kože, te u najrjeđem i najgorem slučaju sepsu, koja može imati kobni ishod za pacijenta.

Bolesti zubnog mesa takođe doprinose razvoju bolesti srca. Pacijenti s bolesti parodonta imaju čak dva puta veću šansu da dožive srčani udar. Nakon što se bakterije iz usne šupljine prošire do pluća, uzrokuju upalu pluća i bronhitis. Razvoj štetnih bakterija povezan je s razvojem krvnih ugrušaka koje dovode do moždanog udara. Nakon što se infekcija proširi tijelom, pate i bubrezi koji su zaduženi za izbacivanje štetnih tvari iz tijela.

Bolesti desni takođe mogu zakomplikovati dijabetes, te je izuzetno važno da dijabetičari održavaju dobro zdravlje zuba.

Bolesti srca: Endokarditis – Kada se kolonije bakterija nakupljaju u ustima, napadaju zube i desni i mogu izazvati gingivitis (bolest desni). Gingivitis uzrokuje krvarenje desni. Jednom kada se to dogodi, bakterije se sele u krvotok i mogu putovati u druge dijelove tijela. Kada kolonija dođe do srca, to može dovesti do srčanog stanja koje se naziva endokarditis – infekcija unutrašnje sluznice vaših srčanih komora ili ventila.

Upala pluća – Zrak teče kroz usta i u pluća. Ako se u ustima nalazi nezdrava količina loših bakterija, ta bakterija lako može naći put do pluća i izazvati upalu pluća ili druge respiratorne probleme. Starije osobe trebale bi se pobrinuti da nastave brinuti o zubima, uključujući proteze, jer bolest poput upale pluća može postati opasna po život.

Stomatološki problemi mogu utjecati na trudnoću – Trudnice znaju uzimati prenatalne vitamine, izbjegavati određenu hranu i ići na redovne preglede. Ono što možda ne znaju je da zdravlje zuba može utjecati i na njihovu trudnoću i nerođenu bebu. Pored posjeta ginekologu, buduće majke trebale bi zakazati i pregled kod svog stomatologa.

No, dobra vijest je da se svi navedeni problemi mogu izbjeći i prevenirati jednostavnim i redovnim stomatološkim pregledima i pravilnom oralnom higijenom, čime ćete sačuvati zube ali i zdravlje srca, pluća, mozga, bubrega i kompletnog organizma.

Ukoliko ne želite dugo čekati na termin, preporučujemo Stomatološku ordinaciju dr. Tanović u Tuzli. Ljubazno osoblje, najsavremenija opremai inovativne tehnologije garantuju vrhunsku stomatološku uslugu.

Više informacija možete pronaći na zvaničnoj FB stranici https://www.facebook.com/tanovicordinacija ili na web sajtu https://www.tanovic.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime