PELET ZA KOJI NE TREBA DRVO: Prvi u BiH proizvodi pelet od kukuruznih otučaka!

0
428

Pelet je gorivo koje se dobija od drveta i drvenog otpada procesom mljevenja, sušenja i presovanja pod visokim pritiskom bez dodavanja aditiva. Međutim, po prvi put u Bosni I Hercegovini proizveden je pelet za koji se ne koristi drvo niti drveni otpad!

Josip Knezović iz Žepča došao je na ideju da počne proizvoditi pelet od kukuruznih otučaka. Jednostavno otpadu sa njiva dodao je novu vrijednost i tako ga pretvorio u kalorično gorivo a da nije posjekao ni jedno drvo u šumi.

Nikada do prije tri godine nije proizvodio pelet ali je sebi i drugima dokazao da može i to vrlo uspješno, iako kaže da drugima nikada ne bi savjetovao da bilošta započinju na način na koji je to on uradio. Nije imao ništa od opreme i alata, nije čak imao ni nekog znanja ni iskustva u proizvodnji peleta. Imao je samo ideju I želju da uspije, što se na kraju i desilo.

Sva proizvodnja se proda bez problema ali njegov najveći problem je nedostatak radne snage, a kako kaže, sam ne može proizvoditi pelet. Cijena njegovog peleta kreće se od 400 do 450KM po toni.

Iako ima ograničenu radnu sposobnost, jer je 100-postotni invalid druge kategorije, Josip ne miruje. Zadovoljstvo je pronašao u radu jer pored proizvodnje peleta bavi se i proizvodnjom kupusa i drugih vrsta poljoprivredne proizvodnje.

Ovaj vrijedni čovjek koji je završio čak tri srednje škole za svoj izum dobio je i nagradu od 3000 KM od mikroreditne organizacije Partner. Slogan “Budi neko djeluj Eko” on je primjenio na najbolji mogući način. Više pogledajte u video priči Srećka Stipovića:

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime