NAUČNICA IZ BiH MIJENJA SVIJET: Revolucionarno otkriće popravke ljudske DNK nuklearnom metamorfozom!

0
140

Mia Stanić iz BiH dio je istraživačkog tima u Kanadi. Ova bosanskohercegovačka istraživačica otkrila je  popravku ljudske DNK nuklearnom metamorfozom.

Istraživači sa Univerziteta u Torontu otkrili su mehanizam popravke DNK koji unapređuje razumijevanje kako ljudske ćelije ostaju zdrave i koji bi mogao dovesti do novih tretmana za rak i preranog starenja. Nalazi imaju značajne implikacije za neke tretmane raka.

Ovo nevjerovatno otkriće privuklo je veliku pažnju medija u svijetu nauke i dobro je propraćeno u Kanadi.

“Uzbudljivo je razmišljati o tome kamo će nas ovi nalazi voditi sljedeće. Imamo odlične kolege i nevjerojatne stažiste ovdje na Medicinskom fakultetu Temerty i u našim partnerskim bolnicama. Već radimo na praćenju ovog otkrića i korištenju našeg rada za stvaranje novih terapeutika” – istakao je profesor Karim Mekhail.

Ovo istraživanje podržano je od strane Kanadskih instituta za zdravstvo, Kraljevskog društva Kanade, Univerziteta u Torontu i Bolnice Princeza Margaret, mreže zdravstvenih ustanova.

Mia Stanić diplomirala je na Univerzitetu u Sarajevu i doktorirala na Univerzitetu Heildelberg u Njemačkoj 2019. godine, a 2020. godine postala je docent na Univerzitetu u Torontu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime