OKUS SOLIDARNOSTI: Na bazaru u Srebreniku prikupljeno 3.500KM za narod Palestine!

0
433

Uprkos kiši koja je padala skoro cijeli dan u Srebreniku je održan bazar “Baking for Palestine” koji je imao za cilj prikupiti novčana sredstva za pomoć narodu Palestine.

Inicijativa “Baking for Palestine” krenula je iz Njemačke, a inicijator i organizator bazara u Srebreniku je naša sugrađanka Mirheta Omerović-Smajlović, Srebreničanka koja živi  radi u Njemačkoj. Ona ovih dana boravi u svom rodnom gradu, pa je odlučila da iskoristi dio vremena i da organizuje bazar.

U tome su joj pomogla srebrenička Udruženja žena: “Sabur” Zahirovići, “Ljiljan” Brezje, Udruženje žena Kurtići i Aktiv žena Tinja. Članice spomenutih udruženja pripremile su brojna tradicionalna slatka i slana jela ali i domaće proizvode poput pekmeza, džema, domaće tjestenine, mliječnih proizvoda i rukotvorina.

Ukrašeni štandovi puni slasnih kolača, pita i ostalih domaćih proizvoda bili su poziv za sve prolaznike da se pridruže ovom humanitarnom poduhvatu. Posjetioci su sa osmijehom na licu i srcem punim dobrote prilazili štandovima, sretni što barem na ovaj način mogu pomoći narodu Palestine.

Bitno je napomenuti da nijedan od proizvoda ponuđenih na bazaru nije imao cijenu, nego su građani za ono što su željeli kupiti i probati davali koliko su željeli i koliko su mogli izdvojiti novca. Tako su neki za kolače izdvajali i po 50KM i 100KM, a bilo je i onih koji su samo donirali novac.

Uprkos kiši koja nije prestajala padati, priličan broj građana Srebrenika došao je da podrži ovaj veličanstveni događaj, a njima se pridružio i gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić sa saradnicima. Gradonačelnik je kupio kolače ali i iskoristio priliku da razgovara sa članicama srebreničkih udruženja i zahvali im na učešću u organizaciji i realizaciji bazara ali i ostalih značajnih manifestacija kojima promovišu Srebrenik, te čuvaju i njeguju tradicionalne vrijednosti.

Gradonačelnik je posebnu zahvalnost iskazao našoj sugrađanki Mirhi koja, iako živi i radi u Njemačkoj nikad ne zaboravlja svoj rodni Srebrenik i koristi svaku priliku da svoj grad predstavi u najljepšem svjetlu i da iz Srebrenika pošalje lijepu sliku i poruku. Takođe je istakao važnost ovakvih inicijativa koje ne samo što donose olakšanje onima u potrebi, već i jačaju duh zajedništva i solidarnosti.

Na kraju dana, rezultat je bio iznad svih očekivanja – uprkos lošem vremenu prikupljeno je čak 3.500KM, a kompletan prihod od prodaje kolača biće usmjeren i proslijeđen narodu Palestine. Ovaj iznos nije samo brojka, već simbol ljubavi, pažnje i brige koju su ljudi iz naše zajednice pokazali prema drugima.

Bazar “Baking for Palestine” nije bio samo prodaja kolača i pita, već izraz naše solidarnosti i ljudskosti. Neka ovaj događaj bude podsticaj da nastavimo da se udružujemo i djelujemo za dobrobit svih, i neka nam Mirhina inicijativa bude inspiracija da nikada ne prestanemo da širimo ljubav i dobrotu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime