IMATE LI GA U SVOM VRTU? Cvijet koji štiti kuću od zla, donosi sreću i blagostanje

0
419

Božur, poznat  i po latinskom nazivu Paeonia, od davnina krasi mnoge vrtove, a za ovaj raskošni i mirisni cvijet vezuju se razna vjerovanja i simbolika.  Na Istoku, zbog njegovog gordog držanja i crvene boje, ovaj cvijet simboliše čast i bogatstvo.

Značenje ovog cvijeća je višestruko, a predstavlja sljedeće vrednosti:

– Ljepotu u svim njenim oblicima

– Čast, pogotovo za ljude koji donose čast cijeloj svojoj porodici kroz uspjeh i bogatstvo

– Romansu i romantičnu ljubav s posebnim naglaskom na ljubav između dvoje stranaca

– Kada mlada bira cvijeće za svoj buket, savjetuje se da obavezno u njega uvrsti i božure jer simbolizuju sretan brak i sklad bračnog para.

Značenje božura se malo mijenja zbog nijanse ili boje. Međutim, postoji nekoliko boja koje menjaju ono što božur znači, a to su:

Jarko crvena – ova boja se najviše cijeni u Kini i Japanu a povezuje se poštovanjem. Ujedno je i najznačajniji simbol bogatstva i prosperiteta u tim kulturama. Zbog gordog držanja, boje života, ljepote, bogatstva i sjedinjenja, crveni božur simboliše čast i bogatstvo.

Ružičasta – najromantičnija boja božura, idealna za vjenčane bukete i uređenje stola

Bijela ili svijetlo ružičasta – prikazuje sramežljivi aspekat značenja, te može da znači žaljenje ili izvinjenje zbog neke neprijatnosti. Takođe, bijeli božuri simboliziraju djevojčice i smatraju se simbolom njihovih misli, ali i njihove ljepote.

U nekim kulturama ovaj cvijet smatraju nesretnim i cvijećem koji simbolizuje sramotu i stid. Kinezi su bili među prvim narodima na svijetu koji su prepoznali njegovu ljepotu. Upravo njihovo strpljenje je zaslužno za prvi odnjegovani kultivisani božur.

Osim što opojno miriše i raskošno izgleda, božur ima i ljekovita svojstva. Navodno pozitivno djeluje na živčani sustav, poboljšava pamćenje, snižava holesterol i pozitivno utiče na rad jetre.

Božuri cvatu u maju i junu, a jednom ubrani, u vazi mogu potrajati otprilike pet dana. Što češće budu imali svježu vodu, to će duže trajati. Ovaj cvijet uspijeva na plodnom zemljištu slabo kisele reakcije i umjerene vlage. Otporan je na niske temperature i u našim klimatskim uslovima dobro prezimljava, ne mora da se presađuje svakog proljeća već može da cvjeta godinama, bez pauze.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime