Srebrenik: Počela “Sedmica sjećanja” manifestacija kojom se obilježava godišnjica srebreničkog genocida

0
192

Otvorenjem izložbe “Priče iz Srebrenice” u zajedničkoj organizaciji Memorijalnog centra Srebrenica i Grada Srebrenik, večeras je u Srebreniku započela “Sedmuca sjećanja” manifestacija kojom se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici, i trajat će do 8. jula.

Izložba “Priče iz Srebrenice” je putujuća izložba i kombinacija ličnih priča sa predmetima žrtava genocida i svjedočenja preživjelih. Izložba je također kombinacija video arhive i fizičkih artefekata. Sadrži pet ličnih priča o ljudima iz Srebrenice koji su ubijeni u genocidu te pet priča ljudi o genocidu i životu tokom rata.

Izložba ”Priče iz Srebrenice” će u prostorijama Doma kulture biti dostupna javnosti do 6. jula.

Nakon izložbe, u prepunoj Plavoj sali Centra za kulturu i informisanje održana je promocija knjige “Spavaj obuven, sine” autora Mirze Bašića.

Radi se o autobiografskom djelu Mirze Bašića, ispričanom iz perspektive 15-godišnjeg dječaka koji je preživio “Marš smrti” te nakon 28 dana lutanja kroz šume Podrinja uspio da dođe do slobodne teritorije. Knjiga je, zapravo svjedočenje o onome što se dešavalo u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Pored autora, o važnosti ovog djela, kao promotori govorili su profesor Haris Mehmedović, magistar Bosanskog jezika i Muhizin Omerović Đile, profesor teologije koji je kao i Mirza te 1995. godine lutao šumama, izdržao glad, žeđ i četničke zasjede, dva puta je kroz šumu i minska polja dolazio do Baljkovice, tri puta se penjao na Udrč, planinu koja je za njih bila glavni orijentir na putu do slobodne teritorije, na koju je Muhizin stigao nakon 62 dana.

Ovaj emotivni događaj okupio je brojne građane koji su došli odati počast žrtvama srebreničkog genocida.

“Sedmica sjećanja” nastavlja se u srijedu u 19:00 sati, za kada je najavljena promocija knjige “Ja, haški svjedok” autora Nedžada Avdića, dok će u petak od 18:00 sati biti održana promocija knjige “A bili su samo djeca” autora Husejna Omerovića. Svi događaji bit će upriličeni u Centru za kulturu i informisanje Srebrenik.

Centralni događaj “Sedmice sjećanja” je otvaranje Spomen-parka “Cvijet Srebrenice” i postavljanje ploče sa tekstom Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Ovaj događaj će se održati u ponedjeljak, 8. jula u 19:00 sati, u ulici 21. srebreničke brigade, preko puta pošte u Srebreniku.

Narod koji zaboravlja svoju prošlost rizikuje da mu se ona ponovo desi, stoga je veoma važno da se o genocidu priča, da se spominje i opominje, kako se nikada više, nikome i nigdje ne bi ponovio.

Pozivamo sve da proprate aktivnosti u okviru “Sedmice sjećanja”, te na taj način doprinesu očuvanju kulture sjećanja na genocid u Srebrenici.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime