MFS-EMMAUS obilježava Svjetski dan humanitarizma “Dobro se boljim vraća”

0
81

Povodom Svjetskog dana humanitarizma,u ponedjeljak, 19. avgusta MFS-EMMAUS će organizovati grupnu aktivnost podjele obroka korisnicima projekta “Jedan obrok dnevno” uz učešće predstavnika sa javne i političke scene.

Podjela obroka će se vršiti na području Doboj Istoka, Srebrenice, Bratunca, Zvornika, Gračanice, Srebrenika, Doboja i Velike Kladuše a planirano je da iz svake lokalne zajednice u podjeli obroka učestvuje neko od zvaničnika te predstavnika iz javnih i drugih institucija, organizacija i udruženja.

Na području Srebrenika, zajedno sa ekipom MFS-EMMAUS, učešće u ovoj aktivnosti će uzeti gradonačelnik Adnan Bjelić i predstavnik poslodavaca Sulejman Hercegovac.

Cilj ove aktivnosti je podići svijest o važnosti pomoći i podrške najugroženijim kategorijama društva, te potaknuti zajednicu da se uključi u humanitarne aktivnosti.

“Inače, “MFS-EMMAUS implementira projekat “Jedan obrok dnevno” od 2017. godine. Prema preporuci nadležnih centara za socijalni rad, danas je projektom uključeno oko 900 korisnika kojima svakodnevno, na kućni prag, naši mobilni timovi dostavljaju topao, nutritivan i kuhan obrok. Projekat Jedan obrok dnevno namijenjen je osobama treće životne dobi u stanju potrebe koje samostalno ne mogu sebi obezbijediti obrok ili zbog narušenog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti doći do javne kuhinje.” – napominju iz MFS_EMMAUS.

Podršku projektu “Jedan obrok dnevno”, MFS-EMMAUS osigurava i kroz projekte solidarnosti kao što su Solidarna ekonomija i Humanitarna kasa. U sklopu kuhinje u Centralnom objektu uspostavljena je i savremena pekara koja svakodnevno priprema do 1.600 hljebova. Na ovaj način, uz pomoć donacija pravnih i fizičkih lica, te apliciranjem na javne pozive, MFS-EMMAUS nastoji osigurati konzistentnost u pružanju ove asistencije korisnicima u stanju potrebe, kako bi svakodnevno imali bar jedan topao, nutritivan i kvalitetan obrok.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime