Srebrenik se suočava sa najtežom hidrološkom situacijom u posljednjih 35 godina: U fokusu redukcije vode i novi bunari

0
898

Danas je u prostorijama Gradske uprave u Srebreniku održana press konferencija na kojoj su o trenutnoj situaciji sa vodosnabdijevanjem kao i o stanju izvorišta na pordučju Srebrenika govorili gradonačelnik Adnan Bjelić, direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Srebrenik Safet Omerović, tehnički direktor JP ViK Mustafa Selimović i starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik Muhamed Ibrić.

Safet Omerovic, direktor VIK-a istakao je da gradski i lokalni vodovodi koje održava i kojima upravlja JP ViK Srebrenik trenutno imaju 11.382 korisnika, a dužina vodovodne mreže je 453 kilometra.

“Ono sto je vrlo bitno napomenuti to je da unazad nekih 35 godina nismo zabilježili ovakvu hidrološku situaciju odnosno nizak nivo vode u našim bunarima i izvorima koji snabdijevaju lokalne vodovode. Takođe, krucijalni bunari koji trebaju da upumpaju vodu u sistem da bi ona mogla zadovoljiti potrebe građana, odnosno kapitalni objekti tih bunara zadnji put su bušeni 1988 godine. Mi pokušavamo sa raspoloživim količinama vode da zadovoljimo potrebe svih građana. Tu se, naravno uvijek javlja dilema i pitanje zašto neki imaju vodu, zašto drugi nemaju vodu i želim da napomenem da smo mi zbog tako loše hidrološke situacije, ovakve suše izvorišta koja već potpuno gube svoj kapacitet, morali u prigradskim naseljima grada Srebrenika već 18. juna ove godine uvesti prvi stepen redukcije, koji se iz dana u dan povećava u smislu vremenskog ograničenja dostave vode. Sve više smo limitirani vodom koju imamo, a sve su veće potrebe građana. Zato smo to kombinovali sa vremenskom redukcijom kojom upravljamo i rapolažemo. Angažovali smo cisterne kako bi snabdjeli stanovništvo vodom. Dok traje nepovoljna hidrološka situacija mi ćemo svi morati da naučimo da živimo sa redukcijom, moraćemo se prilagođavati količinama vode koju imamo na raspolaganju” – istakao je Omerović.

Mustafa Selimović, tehnički direktor JP ViK Srebrenik istakao je da su redukcije trenutno jedini način da se vodovodna mreža održi u funkciji:

“Mi od 2001. godine mjerimo izdašnost naših izvorišta i u prethodne 23 godine nismo nikad imali ovako lošu situaciju kako u gradskom, tako i u lokalnim vodovodima koje mi održavamo. Mi smo specifično preduzeće u cijeloj FBiH koje pored gradskog vodovoda održava jos 12 lokalnih vodovoda, koji su zasebne tehničke cjeline. Trenutno imamo 32 litra po sekundi, a prosječna dnevna potrošnja je 55 litara u sekundi. To je posljedica starosti bunara i tu se ništa ne može učiniti.  U zadnja tri mjeseca smo izgubili 10% kapaciteta na glavnom bunaru B7, a naša prosječna dnevna potrošnja je, kao što sam rekao, 55 litara u sekundi. Zbog toga mi moramo praviti redukcije na način da 12 sati potrošači imaju vodu, a 12 sati moramo zatvarati bazen da bi podigli nivo u rezervoarima. Pri tome se, nažalost, javljaju tehnička ograničenja, javljaju se visinske zone, potrošači koji su priključeni na male cjevovode ili nemaju nikako vode ili imaju vodu sa slabim pritiscima. Uglavnom su to visinske zone koje snabdijevamo cisternama. To je, nažalost, jedini način da te potrošače snadbijemo vodom. Ukoliko se sušni period nastavi, ukoliko ne bude kiše ili se ne smanji potrošnja vode koja je sada enormna vjerovatno će redukcije i restrikcije biti još rigoroznije.” – rekao je Selimović.

Muhamed Ibrić, starješina PVJ Srebrenik govorio je o angažovanju Profesionalne vatrogasne jedinice i Službe zaštite od požara, odnosno Dobrovoljnog vatrogasnog društva Grada Srebrenika o snabdijevanju građana pitkom vodom koji se nalaze u sekundarnom sistemu snabdijevanja vodom iz vodovodne mreze.

“Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik je sa dostavom vode je krenula pocetkom januara i do danas je izvuceno 240 cisterni vode, što je oko 2000 kubika vode iz samog sistema gradskog snabdijevanja. Trenutno vodom snabdijevamo mjesta: Tinja Gornja, Potpeć, Previle, G. Srebrenik odnosno naselja Ravnuše, Seona, Jasenica, Donji i Gornj Moranjci. Takođe potpomažemo snabdijevanje sekundarnih mreža rezervoara vode za JP Vodovod i kanalizacija Srebrenik. Vatrogasna jedinica je građanima stavljena na raspolaganje 24 sata, trenutno sa dva vatrogasna vozila vozimo od 8 do 10 cisterni dnevno. Apelujem na građane u mjestima gdje vršimo uslugu transporta vode da što racionalnije podijele vodu, da se ne desi da cisterna dođe do jednog dijela a građani nisu dobili vodu pa da moraju čekati par dana da ponovo dođu na red jer mi imamo svoj raspored podjele vode.” – istakao je Ibrić.

Gradonačelnik Adnan Bjelić ponovio je da se dostavljanje vode građanima vrši svakodnevno, u najugroženija područja koja se ne snabdijevaju vodom iz sistema.

“Takođe u proteklom periodu pokušali smo izaći u susret našim sugrađanima koji imaju stoku, koji se bave poljoprivredom, tako što smo obezbijedili određene količine vode i jedno mjesto gdje mogu doći i zahvatiti vodu iz hidroakumulacije koja se nalazi u rudniku krečnjaka Ingram i ja se nadam da ćemo i taj dio u narednom periodu popravljati. U toku godine i JP ViK Srebrenik i ja kao gradonačelnik smo putem sredstava javnog informisanja apelovali na građane da se štedi voda i da se racionalno koristi. Međutim, neodgovorni pojedinci svakodnevno peru ulicu, zalijevaju bašte, pune bazene, peru auta…a svi smo svjesni da je vode u našim izvorištima sve manje. Tu se moramo promijeniti, moramo promijeniti navike barem u kriznim situacuijama. Moraćemo i određene odluke donositi na Gradskom vijeću, možda čak i korigovati cijene vode za one koji vodu troše u prekomjernim količinama kako bi za naredne godine spasili ovaj sistem koliko se on spasiti može.” – rekao je gradonačelnik.

Upitan da prokomentariše navodnu milionsku pronevjeru i nenamjensko trošenje kredita koji je Grad Srebrenik dobio 2020. godine za projekat vodosnabdijevanja mjesnog područja Tinja, gradonačelnik je rekao:

“Zlonamjerni pojedinci iskorištavaju situaciju kako bi širili smutnju i dodatno narodu dosipali so na ranu. Nažalost, ja ću morati razočarati te pojedince i kazati da mi u ponedjeljak potpisujremo slobodno mogu reći historijski ugovor, obzirom da na mjesnom području Tinja nikad nije urađena ni sekundarna mreža, ni rezervoar za vodu niti bilo šta od vodnih objekata. Mi ćemo u ponedjeljak potpisati ugovor čija je vrijednost 760.000 KM koji će biti plaćen kreditnim sredstvima, što je jedan od najčvršćih dokaza da ta sredstva nisu potrošena i da su još uvijek na računu. Pare su tu, pare se troše u skladu sa odlukom o kreditnom zaduženju i odlukom Gradskog vijeća koje je kazalo u koje projekte se mogu potrošiti te pare.” – rekao je gradonačelnik Bjelić i spomenuo još neke projete koji su urađeni u proteklih godinu dana.

“Godinu dana smo smo potrošili na konačan završetak izgradnje bunara B5 koji nakon svih testiranja i analize vode dokazano je da će dati oko 12 litara sekundnih vode koja su nam prijeko potrebna da se ubace u sistem. Ono što je negativno kod tog bunara je da je ta voda imala povećanu količinu mangana, pa ćemo morati raditi na izgradnji prečistača za tu vodu prije puštanja u sistem. Takođe tu je i bunar Krč, protekle sedmice smo kupili parcelu na kojoj se nalazi bušotina i u narednom periodu krećemo sa aktivnostima izgradnje bunara i upajanja te vode u sistem. Smatram da će tih 7 sekundnih litara sa Krča biti dovoljno da riješi probleme u naselju Špionica a posljedično i u  ostalim naseljima koja su vezana za gradski sistem napajanja vodom. “ – rekao je pored ostalog, gradonačelnik Bjelić.

Na često postavljano pitanje mještana prigradskih naselja zbog čega je centar Srebrenika pošteđen redukcija, dok ostala područja trpe svakodnevne višesatne redukcije, odgovorio je tehnički direktor JP ViK Mustafa Selimović:

“Ono što neki ne znaju jeste da Srebrenik ima dva vodovoda. Centar Srebrenika koristi stari vodovodni sistem koji je uradjen 1968. godine, koji ima svoj rezervoar na Bijelića Brdu i koji još nema nekih problema u količini vode. To je negdje 10 do 15% ukupnih potrošača spojenih na taj vodovod a svi ostali, prigradska naselja od Ćehaja do tunela i kompletno mjesno područje Duboki Potok i dio mjesnog područja Špionica priključeno je na novi vodovodni sistem koji je pušten 1994. godine. Dakle, nije tačno da mi ostavljamo centar Srebrenika otvoren zbog nečega, nego centar Srebrenika ima svoj poseban rezervoar i svoje posebno izvorište.” – rekao je Selimović, napominjući da se novi korisnici mogu spojiti na taj sistem, da je to tehnički neizvodivo jer su u pitanju dva sistema pravljena u različito vrijeme.

Uprkos svakodnevnoj redukciji i smanjenoj potrošnji vode, građani dobijaju visoke račune za vodu, pa neki tvrde da zapravo, plaćaju zrak u cijevima. Gospodin Selimović navodi da oni u JP ViK Srebrenik kontinuirano, svakih 15 sekundi vrše mjerenje protoka iz rezervoara Otava i Bijelića Brdo i da se ta potrošnja uopšte ne smanjuje.

“Tako da ne stoji činjenica da građani manje troše. Zrak u sistemu postoji i zrak može biti problem u visinskim zonama jer i zrak kao i voda okreće vodomjer i može povećati stanje na vodomjeru u odnosu na neku količinu vode koja je stvarno potrošena. Svi građani koji dođu u prostorije JP ViK Srebrenik da se žale na količinu zraka, njihovi prigovori će biti uvaženi.”

Na pitanje da li bi vodovod dozvolio da se postave automatski zračni ventili, Selimović odgovara: “Mi zračne ventile postavljamo i oni na nekim vodomjerima već postoje, međutim ti zračni ventili ne mogu riješiti kompletan problem zraka.”

Je li to znači da građani zaista plaćaju zrak umjesto vode? – “U visinskim zonama da, zrak može uticati na potrošnju. Nažalost, ta količina zraka se ne može izmjeriti koliko ona poveća potrošnju ali kažem, svi građani koji dođu sa prigovorima, njihovi prigovori će biti uvaženi.” – I računi će biti umanjeni? “Da. Zrak je tehnički problem koji je skoro nemoguće riješiti, kod redukcija je to problem i mi nismo nikad tako nešto osporavali.” – kaže Selimović.  

Zaključeno je da su za sada redukcije jedino rješenje.

“Prema standardima međunarodne agencije za vode za zapadni Balkan gubici su 30%, a prema mjerenjima koja smo imali prije mjesec dana ti gubici su bili neznatno veći, negdje ok o33%, što znači da su gubici vrlo mali uzrok redukcija. Mi proizvodimo 32 litra u sekundi a trošimo 50 litara i to je razlog zašto moramo imati redukcije. Uvođenje u sistem bunara B5 sa 10 litara i bunara Krč sa 7 litara u sekundi mogli bi ukinuti redukcije u Srebreniku i u Špionici.” – rečeno je danas.  

Još jednom je upućen apel građanima da budu racionalniji u trošenju vode.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime