Srebrenik: Na snazi odluka o ograničenju korištenja pitke vode. Kazne od 200 KM do 5.000 KM!

0
297

Zbog izuzetno nepovoljne hidrološke situacije i evidentne nestašice vode u gradskom vodovodu, Grad Srebrenik donio je odluku o ograničenju upotrebe pitke vode iz gradskog vodovoda kojim upravlja JP Vodovod i kanalizacija „Srebrenik” d.d. Srebrenik.

Za nesavjesne građane predviđene su kazne u rasponu od od 1.000,00 KM do 5.000,00 KM za pravna i 200,00 KM do 1.000,00 KM za fizička lica. Tekst Odluke prenosimo u cjelosti:

Na osnovu člana 37. Statuta Grada Srebrenika i člana 42. Odluke o vodosnabdijevanju na području općine Srebrenik, Gradonačelnik Srebrenika donosi ODLUKU:

Zbog izuzetno nepovoljne hidrološke situacije i evidentne nestašice vode u gradskom vodovodu, donosi se odluka o ograničenju upotrebe pitke vode iz gradskog vodovoda kojim upravlja JP Vodovod i kanalizacija „Srebrenik” d.d. Srebrenik.

Zabrane: Korištenje vode iz gradskog vodovoda zabranjuje se za sljedeće aktivnosti:

1. Punjenje bazena za kupanje svih veličina;

2. Zalijevanje zelenih površina, travnjaka, cvjetnjaka, plastenika, voćnjaka i slično;

3. Pranje betonskih i asfaltnih površina;

4. Pranje automobila, osim u registrovanim autopraonama;

5. Druge aktivnosti osim onih koje se odnose na korištenje vode za piće i pripremu hrane, te sanitarne potrebe.

Iznimke: Zabrana korištenja vode ne odnosi se na potrebe Vatrogasne službe za gašenje požara, kao ni na JU Dom zdravlja Srebrenik.

Ove zabrane stupaju na snagu 24 sata nakon zvaničnog obavještenja o redukciji i štednji vode koje donosi Organ upravljanja, a koje će biti objavljeno u sredstvima javnog informisanja i na druge prigodne načine.

Zabrane ostaju na snazi do daljnjeg obavještenja Organa upravljanja o prekidu redukcije i mjera štednje vode. Nadzor nad provođenjem ove Odluke vršit će gradska komunalna inspekcija i Organ upravljanja. U slučaju nepoštivanja propisanih mjera, Organ upravljanja može privremeno obustaviti isporuku vode korisniku.

Kaznene mjere: Pravna i fizička lica koja prekrše propisane zabrane bit će kažnjena novčano, u skladu sa članom 45. Zakona o komunalnim djelatnostima: Novčane kazne za pravna lica iznose od 1.000,00 KM do 5.000,00 KM, a za fizička lica od 200,00 KM do 1.000,00 KM.

Pozivamo građane na odgovorno ponašanje i racionalno korištenje vode, kako bismo svi zajedno prevazišli trenutnu krizu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime