Obavljeno završno testiranje bunara B5. Korak bliže stabilnijem vodosnabdijevanju Srebrenika

0
868

Danas je završeno testiranje novog bunara B5 u Srebreniku, čime su zaokružene sve prethodne faze koje su obuhvatile hidrogeološke istrage, izgradnju bunara, testiranje kapaciteta, izgradnju pumpne stanice, te integraciju bunara u vodovodni sistem.

Prethodna analiza je pokazala da bunar B5 ima hidrološku vezu s bunarom B6, te je preporučeno da se optimalno crpanje iz bunara odvija po stopi od oko 12 l/s. Ova količina vode predstavlja značajan doprinos stabilnosti vodosnabdijevanja, posebno za gradska i prigradska naselja.

“Nažalost, tokom testiranja se pokazalo da voda iz bunara sadrži povećanu koncentraciju mangana. Zbog toga, prije nego što bunar B5 bude u potpunosti integrisan u sistem, bit će neophodno izgraditi filtersko postrojenje kako bi voda ispunjavala sve potrebne standarde kvaliteta,” rekao je gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić.

Gradonačelnik je također istakao važnost nastavka ulaganja u vodosnabdijevanje: “Uz pomoć sredstava koja smo uspjeli privući iz vanjskih izvora, nastavljamo s implementacijom prijeko potrebnih projekata iz oblasti vodosnabdijevanja u Srebreniku, osiguravajući tako sigurno i pouzdano snabdijevanje vodom za naše građane.”

Ovaj projekat označava još jedan korak naprijed u naporima lokalnih vlasti da unaprijede infrastrukturu i obezbijede stabilan i kvalitetan dotok vode za sve stanovnike Srebrenika.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime