(VIDEO) Povratak korjenima: Ena Zolić pretvara zemlju svojih roditelja u poljoprivredni raj

0
65

Mlada poduzetnica Ena Zolić, znanje stečeno u Njemačkoj implementira na zemlji svojih roditelja. Iako je rođena i odrasla u Štutgartu, od malih nogu je, kaže znala i govorila da se želi vratiti u svoju Bosnu, da ovdje živi i radi.

Ena je 2018. godine podigla plantažu lješnjaka “Hazelnut Gata” na pet dunuma zemlje u bihaćkom naselju Gata. Nakon nekoliko godina truda i rada, ove godine konačno ubire značajniju količinu plodova koje plasira na tržište.

Tokom proteklog perioda, Ena je marljivo radila na proširenju plantaže, izgradnji prateće infrastrukture i kupovini neophodnih mašina, što je osnovni preduvjet za pokretanje proizvodnje na većem nivou.

“Koncept moga gazdinstva baziran je na visokoodrživoj proizvodnji. Kako još uvijek nemam dovoljne količine prinosa da bih proizvodila puter od lješnjaka, brašno ili nugat kremu, želim otvoriti otkupnu stanicu i sav lješnjak s drugih plantaža prerađivati i plasirati na domaće i ino tržište.” – ističe ona.

Pored toga, Ena planira i proširenje imanja, te je već pripremila parcelu za sadnju oraha i kestena, kao i prostor za farme pilića i ovaca. U dugoročnoj perspektivi, planira svoje imanje pretvoriti u eko selo po uzoru na slična imanja na Zapadu.  Grad Bihać izrazio je spremnost pružiti podršku njenim inicijativama, kao i svim mladim ljudima koji žele ulagati u vlastitu budućnost i živjeti od svog rada.

Ena je rođena i odrasla u Štutgartu, gdje je završila studij na Poljoprivrednom fakultetu. Diplomirala je 2019. godine na temu uzgoja lješnjaka, a dvije godine kasnije odbranila je master tezu pod nazivom “Kako raznolikost poljoprivrednih imanja utiče na njihovu održivost?”. Ova akademska baza poslužila joj je kao temelj za pokretanje vlastitog biznisa u Bihaću, rodnom gradu njenih roditelja.

Enina priča je inspirativan primjer kako se, uz trud, rad i podršku porodice, može ostvariti san o uspješnom poslovanju u Bosni i Hercegovini.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime