Od tradicije do humanitarnog rada – AKTIV ŽENA TINJA obilježava sedmu godišnjicu postojanja

0
84

Aktiv Žena Tinja, grupa od 20 snažnih i predanih žena, obilježava svoju sedmu godišnjicu! Sedam godina kontinuiranog rada, podrške i solidarnosti učinile su ovu grupu istinskim svjetionikom nade i osnaživanja u ovoj lokalnoj zajednici.

Njihova misija je jasna: osnažiti žene, biti podrška svim ženama i biti uz svoje sugrađane kad god je to potrebno. Iza njih su brojne akcije, radionice, sajmovi i događaji koji svjedoče o njihovom predanom radu i posvećenosti zajednici. Tokom svih ovih godina, posebnu pažnju posvetile su ženama koje se bore sa zdravstvenim izazovima, poput raka dojke. Nesebičnu podršku pružaju i djeci koja su prošla slične izazove, organizujući bazare čiji prihod doniraju Udruženju Pipol.

Njihov rad se ne završava tu – Aktiv Žena Tinja aktivno podržava one kojima je pomoć najpotrebnija, bilo da su u pitanju ugrožene porodice ili bolesni sugrađani. Redovno organizuju iftare za postače, kao i bajramska druženja za cijelu zajednicu, čuvajući tako običaje i tradiciju. Ističu da su ponosne i na doprinos u očuvanju bosanske kuhinje kroz razne sajamske i kulinarske aktivnosti, gdje su osvajale brojne nagrade za kulinarske vještine, te organizovanje tradicionalnih manifestacija poput pripreme ćetenije.

Pored tradicionalnih događaja, Aktiv Žena Tinja igra ključnu ulogu u promociji važnih društvenih tema. Organizuju tribine o femicidu i nasilju nad ženama, večeri muzike za dame i parove, kao i izlete i ekskurzije za svoje članice ali i sve sugrađane. Bile su dio mnogih seminara, radionica i festivala širom Bosne i Hercegovine, od Sarajeva do Tuzle. Kroz sve ove aktivnosti nastoje ne samo očuvati tradiciju, već i ojačati ulogu žene u našem društvu.

U proteklim godinama, Aktiv Žena Tinja organizovao je pomoć za unesrećene u zemljotresu u Turskoj, kao i za Siriju, Ugandu, te obroke za djecu u potrebi. Njihova posljednja akcija obuhvatala je podršku za poplavljena područja u našoj zemlji, Konjic i Jablanicu.

Udruženje održava izvanrednu saradnju s brojnim organizacijama širom zemlje, a mnoga od njih će prisustvovati proslavi sedme godišnjice njihovog rada koju će upriličiti u subotu, 26. oktobra.

“Posebno smo ponosne na našu saradnju sa brojnim udruženjima iz cijele zemlje. Naša snaga leži u jedinstvu, i sa zadovoljstvom ističemo podršku naših prijatelja koji će zajedno s nama proslaviti ovaj važan jubilej. Ovaj uspjeh ne bi bio moguć bez podrške naše mjesne zajednice i njenog predsjednika Vehida Brašnjića, kao i naše odlične saradnje sa medijima i gradskim vlastima. Gradonačelnik Adnan Bijelić dao nam je veliki vjetar u leđa, omogućivši nam da se konačno registrujemo i zvanično postanemo udruženje.” – navode iz Aktiva žena Tinja.

Kroz godine, Aktiv Žena Tinja je stekao povjerenje lokalne zajednice, što je rezultat njihovog nesebičnog truda i angažmana. S ponosom nastavljaju s novim projektima i radionicama, s ciljem da i dalje opravdaju povjerenje svojih sugrađana.

“U planu su novi projekti i radionice kojima ćemo opravdati povjerenje naših sugrađana. Već nas očekuje promocija knjige naše sugrađanke Sabine Hodžić, kao i odlazak na Fem Fest u Lukavac, gdje ćemo nastaviti našu misiju – jačati žene, podržavati zajednicu i njegovati tradiciju. Sedam godina uspješnog rada je dokaz naše upornosti i ljubavi prema zajednici, ali i pokazatelj da su žene nezaobilazna snaga u očuvanju tradicije, jačanju solidarnosti i izgradnji boljeg društva za sve nas.” – zaključuju u Aktivu žena Tinja.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime