MALE TAJNE VELIKIH ROŠTILJ MAJSTORA: Kako pripremiti najsočniji i najukusniji roštilj?

0
180

Prvi pravi vijesnik proljeća, ako mene pitate jeste roštilj! Sa dolaskom toplijih i sunčanih dana počinje i sezona roštiljanja, a glavna namirnica za roštilj je meso.

Pravi roštilj majstori će vam reći da, bez obzira za koje meso se odlučite, morate se pridržavati nekih  osnovnih pravila rošitiljanja ukoliko želite da hrana sa vašeg roštilja bude nodoljivo sočna i ukusna i da vam osigura titulu ROŠTILJ MAJSTORA!

Neki kažu da je stvar u mesu, drugi da je u marinadi, ali kombinacija obje stvari je najbolja. Kako bi meso bilo što ukusnije, marinirajte ga u ulju, bijelom sirćetu, bijelom vinu, bijelom luku, suhim začinima, biberu, šećeru, origanu i majčinoj dušici. Zatim ih stavite u vrećicu, polijte marinadom, zatvorite i ostavite u frižideru preko noći. Tvrđa mesa poput govedine i junetine ostavite barem 24 sata.

Piletina će biti odlična ako je marinirate u ulju, limunovom soku, luku, soli, biberu, crvenoj paprici i peršunu, a u frižideru je čuvajte barem četiri sata. A ribu je dovoljno posoliti i pobiberiti prije pečenja, ali može se i marinirati.

Kod pripreme marinade u kojoj pajcate meso u mješavini ulja i začinskog bilja, pripazite da ne dodajete sol radi očuvanja sočnosti i mekoće.

Ukoliko se ne radi o većim komadima mesa, ne trebate ga nužno marinirati satima, dovoljno je da meso prije pečenja premažete suncokretovim uljem, namažete senf i posolite.

Jagnjetinu i teletinu preporučljivo je marinirati od četiri do šest sati, živinu od dva do četiri sata, a ribu i povrće od pola sata do sat. Uz ključna tri sastojka marinada može sadržavati med, hren, senf, tabasko…

BBQ marinada je već poznata marinada za meso. Za ovu marinade vam je potrebno: 1 šolja kečapa, 2 kašike šećera, pola šolje vode, četvrtina šolje sirćeta, 1 kašičica soli, 1 kašičica bijelog luka u prahu, 1 kašika senfa, 1 kašičica crvene paprika. Sve sastojke stavite u posudu i zagrijte na laganoj vatri. Pustite da prokuha, smanjite vatru i pustite da se marinada polako kuha jedan sat. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa je prebacite u staklenu posudu sa poklopcem. Čuvajte u frižideru.

Marinirano meso najbolje je izvaditi iz hladnjaka sat vremena prije pečenja i soliti ga tik prije pečenja jer nasoljeno meso gubi svoju tekućinu i postaje suho. Da meso bude ravnomjerno marinirano, stavite meso i marinadu u većicu za zamrzavanje i ostavite da odstoji uz više okretanja. I za kraj mariniranja, prije stavljanja na roštilj, obavezno meso posušite kuhinjskim papirom kako biste izbjegli kapanje ulja po rošitlju.

Teletina, piletina i riba peku se na umjereno zagrijanom roštilju, a za junetinu je potrebna viša temperatura. Za pripremu goveđeg odreska važno je zagrijati roštilj na temperaturu višu od 250°C. Manje komade treba brzo ispeći, a veći i deblji komadi moraju se peći duže, sporije i na nešto nižoj temperaturi. Dok se meso peče, ne probadajte ga viljuškom jer će izaći sokovi.

Na roštilju, uz meso i ribu svoje mjesto uvijek nađe i povrće. Niskokalorično i ukusno, povrće s roštilja priprema se vrlo brzo i idealan prilog mesu i ribi, a može biti i u ulozi glavnog jela.

Prije pečenja povrće je preporučljivo premazati maslinovim uljem, a nakon što je gotovo, možete ga obogatiti začinima poput ruzmarina, bosiljka, origana ili peršuna.

I naravno na kraju pečenja, umaci za roštilj često odlučuju i zaokružuju okus pečenog mesa. Nikad nećete pogriješiti uz stari dobri ajvar ili kajmak, a radi li se o sočnom burgeru, teško ga je zamisliti bez kečapa i majoneze. Ukoliko pak želite da ostavite utisak, onda napravite bijelu marinadu.

Za ovu marinade od sastojaka vam je potrebno: 4 kašike majoneze, 2 kašike sirćeta, 1 kašika limunovog soka, 1 kašika hrena, 1 kašičica senfa, 1 kašičica kajenskog bibera. Sve sastojke stavite u posudu i umutite žicom i ovu ukusnu marinade prelijte preko pečenog mesa. Gosti će biti oduševljeni!

A koja je vaša tajna najukusnijeg roštilja?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime